Adoptie van de cloud: Korte sprint vs. Big Bang


Bedrijven stappen massaal over naar ‘de cloud’. Logisch, want de beloofde voordelen zijn prachtig: meer flexibiliteit, goed schaalbaar en minder kosten. Maar wanneer zie je de eerste resultaten van je investering terug? Nou, dat is afhankelijk van de werkwijze!

Korte Sprint

Neem als voorbeeld een fabrikant die zich, in eerste instantie, richt op het verplaatsen van slechts 100 workloads naar een public cloud. Deze actie duurt drie maanden en wordt een ‘korte sprint’ genoemd. Dankzij deze werkwijze kan de fabrikant de meest essentiële zaken eerst laten overzetten en worden de eerste resultaten zichtbaar. Na de eerste korte sprint van 100 workloads werden extra sprints ingepland (sommige parallel) om 300 apps in elke sprint te krijgen. Na drie jaar beschikte de fabrikant over de juiste applicaties en gegevens in de cloud.

Big Bang

Ander voorbeeld: een telecombedrijf dat alle kernsystemen in drie jaar naar de cloud wilde verplaatsen (redelijk ambitieus). Simpelweg kwam het plan neer op:
  • het inventariseren en begrijpen van duizenden workloads,
  • het creëren van nieuwe beveiliging en rechtenstructuur.
De overgang verliep volgens planning, maar het team had grote moeite om bezuinigingen te voorkomen doordat resultaten nog niet aangetoond konden worden. Na drie jaar was het eindelijk zover en werd het nieuwe platform in één keer gelanceerd. Pas vanaf dit spreekwoordelijke ‘Big Bang’ moment kon de organisatie het resultaat van de werkzaamheden gaan beoordelen.

Wat werkt beter?

Voor onze klanten voeren wij succesvol cloudmigraties uit via korte sprints. Waarom?
  • Als organisatie ga je op korte termijn profiteren van de vele voordelen.
  • Eventuele problemen komen direct aan het licht. Je ontdekt ze niet pas na de feestelijke Big Bang #kater
  • De kort-sprint benadering sluit beter aan bij veel bedrijven. Leidinggevenden en beleggers verwachten resultaat binnen enkele maanden, niet pas over jaren.
  > Lees meer over onze cloudoplossingen > Bekijk alle blogs