Voorkom duizenden euro’s schade in 5 stappen


Ransomware, malware en phishing veroorzaken grote schade aan je organisatie. Bij MKB’ers leidt het soms zelfs tot een faillissement. Het goede nieuws is dat je geen enorm budget of groot IT-securityteam nodig hebt voor het bestrijden van deze dreigingen. Met onze proactieve maatregelen verklein je direct de bedreiging van malware en ransomware voor jouw organisatie. Ga aan de slag en kies voor een onverstoord 2018!

1. Informeer werknemers over phishing attacks

Cybercriminelen sturen vaak ogenschijnlijk onschuldige e-mails naar gebruikers en dagen ze uit de bijlagen te downloaden. Hierdoor kunnen cybercriminelen je systeem infecteren en in het netwerk komen. Bedrijven moeten gebruikers en werknemers goed informeren over phishing-aanvallen en benadrukken dat ze niet zomaar bijlagen van onbekende e-mailadressen moeten downloaden.

2. Maak regelmatig back-ups van je bestanden

De beste manier om je gegevens veilig te houden, is door regelmatig een back-up van de systemen te maken. Zorg ervoor dat de back-up niet benaderbaar is vanaf werkstations en tevens alleen leesbaar is voor gebruikers met daarvoor de juiste bevoegdheid. Controleer de status van deze back-ups periodiek om eventuele inbreuken onmiddellijk te detecteren.

3. Update je besturingssysteem regelmatig

Zelfs als je alle bovenstaande beveiligingsmaatregelen hebt getroffen, is je netwerk nog steeds kwetsbaar wanneer besturingssystemen niet up-to-date zijn. Om ransomware volledig te ontwijken, moet je je Windows-, Mac- en Linux-systemen te allen tijde up-to-date houden. Voer ontbrekende updates dus onmiddellijk uit

4. Implementeer tools die je data beschermen, bijvoorbeeld:

  • Bitdefender GravityZone is software die je systeem beschermt tegen ransomware, malware en virussen. Dit kost €2,80 per maand, per systeem.
  • Een andere mogelijkheid is de aanschaf van een Watchguard firewall/router. Als je hier reeds over beschikt, controleer dan wel of je pakket is uitgebreid met de Total security suite. Zo niet, dan raden we aan om dit alsnog te doen.

5. Architectuur voor security

Deel het netwerk op in macrozones en microzones om te voorkomen dat hackers toegang tot vertrouwelijke informatie kunnen krijgen. Scheid alle computers op basis van kritieke, gematigde en lage prioriteit en bied beveiligingsniveaus op basis van netwerk belang. Bescherm de servers veiliger dan uw minst belangrijke gebruikerscomputers of apparaten. Heb je hulp nodig bij één van deze actiepunten? Of wil je online security professioneel aanpakken? Ons team helpt je graag verder.