7 voordelen van een Virtuele Desktop Infrastructuur


Ben je op zoek naar IT-omgeving die met je organisatie meegroeit? Een omgeving waarbij een nieuwe medewerker direct aan de slag kan en je team overal op elk moment kan werken? Dan is een Virtuele Desktop Infrastructuur (VDI) misschien iets voor jouw organisatie. Simpel gezegd staan bij een virtuele desktop omgeving alle bureaubladen in de cloud. Medewerkers kunnen met hun eigen laptop inloggen op het systeem en werken alsof alles lokaal geïnstalleerd staat. VDI brengt veel voordelen met zich mee. Wij hebben er een aantal op een rij gezet.

1. Het is schaalbaar

Virtuele desktops in de cloud zijn schaalbaar. Zo kunnen er snel naar behoefte meer of minder werkplekken worden gerealiseerd en kunnen de desktops worden aangepast aan de behoefte van de gebruiker.

2. Any time, any place, any device

Het adagium "Any place, anywhere, any device" wordt steeds belangrijker. Gebruikers kunnen gewoon inloggen vanaf hun computer thuis of vanaf hun eigen laptop. Ze hebben hier in principe geen aparte laptop of beheerde thuiswerkplek van hun werk meer voor nodig.

3. AVG/GDPR-proof

Ook met het oog op de aankomende AVG/GDPR biedt het mogelijkheden om je bedrijfsgegevens en je klantgegevens beter te beschermen. Gevoelige data staat immers niet meer op laptops van de eindgebruiker maar blijft binnen je eigen cloud omgeving. Bij verlies of diefstal van je laptop ben je geen data kwijt en er ligt geen gevoelige data op straat.

4. Minder investeren in hardware

Doordat de benodigde rekenkracht wordt verdeeld over centrale servers zijn er geen dure laptops en dure computers meer nodig. De servers en eventueel ook het beheer daarvan kunnen als dienst worden afgenomen bij een dienstverlener met kennis en kunde. Zo kan worden volstaan met een minimale investering in eenvoudige hardware met een lange levensduur. De kosten verschuiven van investering in eigen apparatuur naar een voorspelbare afgenomen dienst.

5. Centrale opslag, verhoogde security

Virtuele desktops draaien in een centrale omgeving. Er staan dus geen gegevens op de gebruikte apparaten. Dit betekent dat je jouw bedrijfsdata centraal kunt beveiligen en beheren met professionele oplossingen. Tevens ben je hierdoor altijd verzekerd van volledige back-up van alle bestanden. Dat slaapt toch net iets prettiger.

6. Centraal beheer

Een engineer heeft vaak andere applicaties en toegang nodig dan een administratief medewerker. Dankzij een de virtuele desktop kan toegang tot applicaties centraal verleend én weer ingetrokken worden. Tevens hoeft de IT-afdeling softwareproblemen maar één keer op te lossen op één systeem en updates maar één keer uit te voeren in plaats van voor elke gebruiker of computer apart. Dit vereenvoudigt het beheer.

7. Steeds meer software is web-based

Naast de eigen software pakketten bieden ook steeds meer leveranciers web-based oplossingen aan. De applicatie zelf draait op de servers van de leverancier en als gebruiker heb je geen aparte applicaties meer nodig op je desktop, enkel nog je web browser. Een voorbeeld daarvan is Office365. Ook veelgebruikte HRM-, boekhoud- en ticket-applicaties zijn in online varianten beschikbaar. Een van de uitdagingen bij VDI is van oudsher het waarborgen van de performance en onderhoud van de complexere applicaties. De beweging naar web-based applicaties zorgt echter voor vereenvoudiging van de virtuele desktop omgeving en het beheer daarvan. Ook servers worden meer ontlast wat leidt tot betere en ook tot meer voorspelbare prestaties.
 
Hoewel de voordelen van VDI talrijk zijn, moet het wel passen bij de doelstellingen van je organisatie en de huidige infrastructuur van je netwerk. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden. > Lees meer over hosted desktops > Neem contact op voor informatie of advies