Het pannenkoekenvirus 1.0


Veel organisaties hebben het, maar zijn zich er niet van bewust. Waarschijnlijk jouw organisatie er meerdere en zorgen ze in meer of mindere mate voor beveiligingsrisico’s. Het pannenkoekenvirus is niet nieuw, maar wel een onderschat probleem binnen organisaties.

Vaak over het hoofd gezien

In de regel moeten bedrijven tegenwoordig rekening houden met vele gerichte en ongerichte aanvallen van buitenaf. Malware, ransomware, virussen, hacks en ga zo maar door. Bedrijven investeren vele miljoenen om dataverlies en diefstal van gegevens onmogelijk te maken (of in ieder geval heel erg lastig). Het is dweilen met de kraan open, want vaak wordt het pannenkoekenvirus over het hoofd gezien.

Wat is het?

Het zogenaamde ‘pannenkoekenvirus’ bestaat uit personen binnen de organisatie die meer toegangsrechten hebben dan anderen. Mensen met het pannenkoekenvirus vinden zichzelf kundig en willen altijd meer rechten dan hun collega’s. Hierdoor zijn het wandelende securityhiaten.

Denk bijvoorbeeld aan een directeur. Hij wil vaak toegang hebben tot alle bestanden en mappen, want hij is de directeur. Vervolgens neemt hij zijn laptop overal mee naartoe en koppelt deze achteloos bij andere bedrijven of thuis aan de wifi. Ineens zijn álle bestanden van de organisatie onherstelbaar versleuteld, omdat er via zijn thuisnetwerk malware is geïnstalleerd…

Voorkomen is beter dan genezen

Vorig jaar waren 6 van de 10 tickets bij VoiceByte te relateren aan onachtzaam gedrag. Dat is niet erg, het overkomt de beste. Maar wanneer het gebeurt bij gebruikers met veel rechten, die buiten procedures om toegang hebben gekregen tot veel te veel resources, dan wordt dit een probleem. Laat je daarom door VoiceByte adviseren wat je wel door de directeur kunt laten uitvoeren en wat niet!

> Bekijk alle blogs
> Lees meer over het beveiligen van een bedrijfsnetwerk